Svečana sjednica Skupštine Centra za socijalnu inkluziju Šibenik

 

 

  Objavljeno:   31.05.2023, 09:02h      

Povodom 20 godina rada, u Kući umjetnosti Arsen održana je svečana sjednica Skupštine Centra za socijalnu inkluziju Šibenik.

- Nekako sam osvijestila da živim u vremenu ograničenja i nemoći, znam i tvrdim da hrabrost pojedinca koji svakodnevno i odgovorno radi svoj posao vraća vjeru u čovjeka. Čovjeka koji dobrotom i marljivošću može napraviti puno u svom okružju. Ako uložimo u male stvari puno hrabrosti i ljubavi, postajemo bolji i mi i svijet oko nas – kazala je u pozdravnom govoru Slađana Dunđer, predsjednica Upravnog odbora.

- Smatram da je vrijeme ne samo reći hvala, već i ono što nas muči i što smatramo da bi trebalo promijeniti. Što 20 godina Inkluzije Šibenik uopće znači, jesmo li ostvarili misiju zbog koje smo se okupili 2003.godine? Pomažemo li ljudima da u potpunosti sudjeluju u društvenoj zajednici i životu? Oko 87 milijuna građana EU ima neku vrstu invaliditeta, međutim mnogi od njih nemaju jednake mogućnosti kao drugi. Nemaju pristup školama, radna mjesta, infrastrukturu, pa ni informacije i s njima se ponekad nepravedno postupa. Pa ni u našoj lokalnoj zajednici nije sasvim drugačije. Prije 20 godina riječ 'inkluzija' bila je velika nepoznanica. Mi smo u Inkluziji Šibenik učinili odmak od pasivno-humanitarnog pristupa rješavanja problema uključenosti i nametnuli se kao relevantan pružatelj usluga u zajednici. Jedini smo koji u županiji pružamo zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, ali jesmo li mi dovoljni? Odgovor je 'ne'. Država je preko svojih institucija ono tijelo koje mora provoditi planove i politike ispravljanja tih situacija i zato treba poduzeti odgovarajuće mjere. Odgovornost tražimo od ljudi kojima pružamo podršku, ali i od nas samih. Ali i odgovornost države jer samo o njoj ovisi hoće li nas pružatelje usluga prihvatiti kao partnere – istaknula je ravnateljica Marija Alfirev.

Gradonačelnik Željko Burić čestitao je velikih 20 godina svima onima koji su svoj privatni život i rad uložili za dobrobiti onih kojima ta pomoć treba.

- Posao koji podrazumijeva uključivanje u društvo, onih kojima je ta pomoć potrebno, znači baviti se plemenitim radom. Kao gradonačelnik sam ponosan što ova priča slavi 20 godina jer daleko prije Europe, osjetili smo potrebu uključiti naše sugrađane, našu djecu da budu jednaki i da se osjećaju željenim, ali i da iskoristimo sav njihov potencijal koji oni imaju – rekao je.

- Visina ima svojih neugodnih posljedica, moja inkluzija je što sam se jutros probudio s velikom boli u leđima. Primijetio sam da su brojni korisnici Centra visoki i da imaju vjerojatno iste probleme kao ja. U ovih 20 godina napravili ste ogroman posao i ovo je veliki iskorak. Kad ste govorili o jednakima, to je ono što je u ovom društvu koje ima kršćanske navade temelj. Doveli ste do toga da je jako ugodno biti gradonačelnik Šibenika i župan ŠKŽ i uistinu smo ponosni – kazao je Jelić te naglasio koliko su i Grad i Županija ponosni na rad Centra..

Također su dodijeljena priznanja pojedincima i pravnim osobama za doprinos ugledu Centra; razvoju uključivog društva aktivnom upravljanju udrugom dodijeljena su Ivanu Braliću, Jeleni Kenđel Čular, Slađani Dunđer, Radojki Jurin i Miroslavu Škugoru. Za dugogodišnji rad u udruzi nagrađeni su Anita Škugor i Anamarija Hrg, dok su Daniela Bratković, Maja Karaman Grbavac i Ivana Topić dobile priznanje za doprinos ugledu Centra, razvoju uključivog društva i promicanju ljudskih prava osoba s invaliditetom. Za dugogodišnju suradnju u zapošljavanju uz podršku priznanja su primili Hrvoje Jelković iz Azimuta, Sanda Sladoljev iz Merkur osiguranja i Nella Slavica iz NP Krka. Za volonterski doprinos priznanja su primili Lovro Vudrag, Šime Strikoman i Biserka Šmit, dok je Ania Tuljak primila zahvalnicu za doprinos ugledu Centra i razvoju uključivog društva. Ania je inače nagrađena za najbolji logotip na Natječaju za izradu logotipa.

- Živim ovdje već 13 godina i zahvalna sam što sam tu, puno toga sam prošla i želim se zahvaliti Centru na priznanju. Mnogo mi znači kao potvrda za moj rad i zalaganje. Kao osoba s invaliditetom nadam se ću i dalje uspješno promicati prava osoba s invaliditetom – riječi su Ivane Topić.

 

 

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge