Poludnevni boravak

Boravak je usluga kojom se osiguravaju organizirane aktivnosti tijekom dana uz stručnu i drugu pomoć i podršku, radi zadovoljavanja osnovnih i dodatnih životnih potreba korisnika koje ne mogu biti zadovoljene u obitelji.

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik ispunjava propisane uvjete za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka za 10 osoba s invaliditetom.

Rad u sklopu poludnevnog boravka vodi stručni tim Inkluzije Šibenik, a direktnu podršku prilikom izvođenja aktivnosti pruža koordinatorica radnih aktivnosti.

Provode se aktivnosti za osobe s invaliditetom s ciljem održavanja i usavršavanja radnih i radno-socijalnih vještina, povećavanje radnih kapaciteta  i sposobnosti ključnih za neposrednu pripremu prilikom zapošljavanja.

Aktivnosti se provode prema planu aktivnosti, kroz grupni i individualni rad u okviru aktivnosti osmišljenih na temelju individualnog planiranja. Individualno planiranje zasniva se na interesima, sposobnostima i potrebama (npr. adaptacija okružja), a određuje se pojedinačno sa svakim članom.

Očekivani utjecaj rada u sklopu poludnevnog boravka je  prepoznavanje vlastitih radnih potencijala, podizanje razine samopoštovanja i samopouzdanja, prije svega ostvarivanja svih onih kompetencija za koje postoji osobni psihofizički potencijal.

U boravku se izrađuju rukotvorine i predmeti uporabne prirode, usavršava se rad na računalu i snalaženje na Internetu prilikom kojeg  se pretražuju slobodna radna mjesta, ali i usavršava pisanje životopisa i molbi za posao. Isto tako redovito se s članovima radi na samozastupanju i usavršavanju komunikacijskih vještina i vještina predstavljanja poslodavcima. Na ovaj način potiče se razvoj vlastitih sposobnosti za uspostavljanje uspješne pozitivno orijentirane komunikacije s drugim ljudima.

Poludnevni boravak

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge