Psihosocijalna podrška

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik provodi socijalnu uslugu psihosocijalne podrške osobama s invaliditetom.

Usluga se provodi putem individualnih razgovora i grupnih radionica na kojima se potiče razvoj kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih ili socijalnih vještina. Psihosocijalnu podršku pružaju stručni djelatnici, članovi stručnog tima educirani za pružanje podrške. Uz redovite edukacije i usavršavanja održavaju se i sastanci stručnog tima na kojima se procjenjuje individualni napredak,  potrebe uključenih osoba i planovi rada.

Psihosocijalna podrška pruža se izravno osobi s invaliditetom s obzirom na individualne potrebe i specifične situacije u kojima se osoba nalazi. Često su uključeni i roditelji, djeca, bračni partneri, sestre ili braća, socijalni radnici, savjetnici u zapošljavanju i ostale osobe važne u životu osobe kojoj se pruža psihosocijalna podrška. Njihovo sudjelovanje je nužno i poželjno kako bi podrška bila obuhvatna te kako bi se osobe koje primaju podršku osjećale sigurne,  dobro informirane i podržane.

U sklopu pružanja usluge psihosocijalne podrške radi se na samozastupanju i usavršavanju komunikacijskih vještina te se na taj način jačaju sposobnosti za uspostavljanje uspješne pozitivno orijentirane komunikacije s drugim ljudima.

Psihosocijalna podrška

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge