Radni centar

Aktivnosti radnog centra provode se u sklopu kontinuiranog trogodišnjeg programa „Širenje mreže socijalnih usluga i povećanje kvalitete života osoba s invaliditetom na području Šibensko-kninske županije“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Rad u sklopu radnog centra vodi stručni tim Inkluzije Šibenik, a direktnu podršku prilikom izvođenja aktivnosti pruža koordinatorica radnih aktivnosti.

Radni centar predstavlja oblik aktivnosti za osobe s invaliditetom s ciljem održavanja i usavršavanja radnih i radno-socijalnih vještina, povećavanje radnih kapaciteta  i sposobnosti ključnih za neposrednu pripremu prilikom zapošljavanja.

Aktivnosti se provode prema planu aktivnosti, kroz grupni i individualni rad u okviru aktivnosti osmišljenih na temelju individualnog planiranja. Individualno planiranje zasniva se na interesima, sposobnostima i potrebama (npr. adaptacija okružja), a određuje se pojedinačno sa svakim članom.

Očekivani utjecaj rada u sklopu radnog centra je  prepoznavanje vlastitih radnih potencijala, podizanje razine samopoštovanja i samopouzdanja, prije svega ostvarivanja svih onih kompetencija za koje postoji osobni psihofizički potencijal.

Tijekom 2020. i 2021. godine u  aktivnostima radnog centra  redovito je sudjelovalo 14 korisnika, kojima su se pridružili i korisnici koji žive izvan gradskog područja. Ukupno je u aktivnostima sudjelovalo 18 korisnika. U sklopu radnog centra izrađuju se rukotvorine i predmeti uporabne prirode, usavršava se rad na računalu i snalaženje na Internetu prilikom kojeg  se pretražuju slobodna radna mjesta, ali i usavršava pisanje životopisa i molbi za posao. Isto tako redovito se s članovima radi na samozastupanju i usavršavanju komunikacijskih vještina i vještina predstavljanja poslodavcima. Na ovaj način potiče se razvoj vlastitih sposobnosti za uspostavljanje uspješne pozitivno orijentirane komunikacije s drugim ljudima.

Radni centar

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge