Suhozidna priča Inkluzije

Projekt omogućuje osobama s intelektualnim teškoćama pristup kulturnoj baštini kroz prilagođene edukacijske radionice, brošure i druge materijale. Također, educira javnost o inkluziji i pristupačnosti kulturne baštine, promičući ravnopravnost i inkluziju te mijenjajući stavove i ponašanje.

Projekt će  se provoditi od 1. rujna 2023. godine do 29. veljače 2024. godine. Financira ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 13.600,00 EUR.

Cilj projekta je omogućiti osobama s intelektualnim teškoćama (OSIT) s područja Šibensko-kninske županije da se aktivno uključe u proučavanje i prakticiranje tehnike gradnje suhozida.. Također, cilj je pružiti kvalitetno obrazovanje i informacije o suhozidnoj gradnji OSIT te podići svijest o važnosti inkluzivnih projekata u kulturi i pristupačnosti kulturne baštine.

Projekt se sastoji od sljedećih aktivnosti:

  1. Edukacijske radionice o suhozidnoj gradnji prilagođene potrebama OSIT, s jednostavnim uputama i praktičnim vježbama.
  2. Inventarizacija za geoportal www.suhozid.hr.
  3. Izrada i prezentacija brošure o suhozidnoj gradnji prilagođene OSIT kao krajnji rezultat provedenih aktivnosti.
  4. Osmišljavanje i izrada suhozidnog suvenira kroz radionicu za daljnju distribuciju.
  5. Predavanje/edukacija kulturnih djelatnika o inkluziji i pristupačnosti kulturne baštine OSIT.
  6. Evaluacija i praćenje napretka projekta te izrada izvješća o provedbi i rasprava o održivosti i daljnjim koracima.

Muzej grada Šibenika je partner u projektu i pruža stručnu podršku u vezi s kulturnom baštinom, suhozidnom gradnjom i pristupačnosti.

Udruga Dragodid, kao pružatelj usluga u provedbi, ima ulogu u organizaciji radionica, obuci sudionika i stručnoj podršci. Udruga pruža iskusne edukatore i voditelje radionica koji su stručnjaci za gradnju suhozida.

Suhozidna priča Inkluzije

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge